Reflü nedir belirtileri ve tedavisi

Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermektedir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine neden olabilir.07-May-2020

Reflü hastalığının sebebi nedir?

Fazla yağlı ve kızartılmış gıdalar, çok baharatlı yemekler, asitli meyveler ve meyve suları, sigara ve her türlü tütün ürünü, alkol, kafeinli içecekler ve yiyecekler, naneli yiyecekler, hamilelik ve bazı ilaçların yan etkileri reflüye neden olmaktadır.

Reflü olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanma, en sık görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli reflü belirtileri sayılır. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar.

Reflü hastalığından nasıl kurtulunur?

Reflü tedavisinde en etkili yöntem diyet ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile reflüyü kontrol altına almaktır. Reflüye neden olan yaşam tarzının iyileştirilmesi, kilo verilmesi ve reflüye yol açan yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Reflü nerelerde ağrı yapar?

Reflü ağrısı göğsün orta bölümünde, bazı durumlarda karın kaslarının üst kısmında ve yemek borusunun boyna yakın bölgesinde hissedilebilir. Bazı hastalar yanma dışında göğüste keskin ve şiddetli baskı hissedebilir. Hatta bu ağrılar sırta kadar vurabilir.

Reflü ne tetikler?

Midede reflüyü tetikleyebilecek gıdalar arasında çiğ salata, soğan, sarımsak, acı pul biber, turşu, portakal, greyfurt var. Bunların özellikle geç saatlerde tüketilmelerini reflü hastalarına kesinlikle önermiyoruz. Öte yandan, reflü hastalarında gece uyku şekli de çok önemli.

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?

Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.

Reflü tanısı nasıl konulur?

Genellikle reflü tanısı için yapılacak ilk tanı gastroskopidir. Gastroskopi ile mide kapağı incelenir, mide fıtığı olup olmadığına ve yemek borusundaki hasar durumu incelenir. Hekim gerek görmesi halinden mideden doku örnekleri alabilir. Gastroskopi dışında reflü de kullanılan bir diğer tanı yöntemi de pHmetredir.